En almindelig dansk gennemsnitskommune har mange måtter liggende for at holde skidt og snavs ude af bygningerne.

Der ligger måtter i administrationsbygninger, plejecentre, børneinstitutioner og skoler. Og mange steder er der mange indgange. Derfor løber budgettet på leje og rens af måtter op i mange penge hvert år. Men der er også megen transport og dermed miljøbelastning forbundet med, at måtte skifte måtter i jævnlige intervaller og køre dem ind til rens. Men et nyt koncept, hvor kommunerne selv ejer og rengør måtterne, kan både spare miljøet og kommunens pengekasse.

De fleste kommuner og institutioner holder indtil videre fast i det velkendte koncept med at leje måtterne, selvom det ifølge beregninger fra CLEANS ApS, der selv er et af de firmaer, som forhandler måtter, betyder store ekstraudgifter. Ifølge indehaver Stephan Lundtoft Nielsen vil kommunerne kunne frigøre ekstra penge til at optimere rengøringen, men det kræver en forandringsproces i hver enkelt kommune.

Et regneeksempel fra CLEANS viser, at en af de store danske kommuner på en treårig periode samlet set kan spare over 7 millioner kroner, hvilket svarer til en besparelse på 75% ved at gå fra leje til eje.

»Der var selvfølgelig nogen betænkelighed ved, om vi selv kunne holde måtterne lige så rene, som da de blev hentet ind til vask og rens. I alle vores bygninger har vi daglig rengøring af alle vores måtter, de kan faktisk holdes rene med daglig støvsugning Desuden kan de vaskes ved at køre en moppe hen over dem eller med en tæppevasker en gang i mellem. Alle er meget tilfredse med den nye løsning. Vi har været glade for at tage skridtet hos os, da vi kan se en pæn besparelse og samtidig tænker vi på miljøet, hvor vi ikke skal have hentet måtter til vask hver uge eller hver 14. dag,«

Jane Veggerby, Slagelse kommune

Måtter er et stort marked med en enorm omsætning, og vi mener, det har været overset om kunderne kan få nogle bedre og billigere løsninger ved at tænke i nye koncepter. Når vi så samtidig kan spare rigtig meget på miljøbelastningen ved at slippe for de mange lastbiler, der kører rundt og indsamler måtter, virker det som en løsning med mange positive bundlinjer.

En af de mange fordele ved Viledas måtter er, at de kan maskinvaskes, hvis man har muligheden for dette. På denne måde slipper I for udgifterne til rens, og i kan hurtigt få rengjort måtterne ved spild eller andet pludseligt opstået snavs.

Hop ind og kig på udvalget af måtter på vileda-professional.dk og se om det kunne være en løsning for jer.

Dette artikel er et uddrag fra Rent i Danmark

Gode videoer som hjælper dig hurtigt videre med at vælge den rette måtte

Hør mere om vores tekstilmåtter

Hør mere om vores skrabemåtter